Social Dreaming
Wat zegt de taal van dromen over ons?
Social Dreaming als nieuwe taal voor verdieping in organisaties
Martine Hogerwerf en Jantine Winter
Jantine heeft door haar jarenlange ervaring in de zorg op het gebied van zorgmanagement snel door dat er op onderliggende lagen dingen spelen. Doordat Jantine veelal werkt met de methode vanuit het Enneagram en ervaring heeft in zowel grote als kleine zorg instanties bereikt zij snel doelstellingen in gezonde veranderprocessen.
Martine heeft jarenlange ervaring als TA-trainer en werkt vanuit Group Relation theorie met groepen.
Daarnaast is zij wiskunde docent op het voortgezet onderwijs en binnen de school waar zij werkt ook expert op het gebied van groepsdynamiek en sociale veiligheid.
Martine geeft deelnemers inzicht in het verband tussen zowel de dynamiek in de groep als persoonlijke thema’s.
Social Dreaming is afkomstig uit de Group Relations theorie en is ontwikkeld door Gordon Lawrence (1982). De Group Relations theorie wordt gebruikt om autoriteit, leiderschap en groeps-, organisatie- en systeemdynamiek te begrijpen. In ons werk combineren wij transactionele analyse (TA) en enneagram daarom veelvuldig met deze theorie.
Zowel TA als de Group Relations theorie vinden hun oorsprong in de psychoanalyse.
Tijdens Social Dreaming sessies is iedereen gelijkwaardig aan elkaar. Door het delen van dromen, associaties en dagdromen ontstaat op een laagdrempelige manier een dialoog waarin deelnemers thema’s die vaak onder de oppervlakte blijven bespreekbaar kunnen maken. Door de creatieve verdieping die Jantine en Martine steeds aan een training geven kan naast woorden geven aan wat er zich in een diepere laag afspeelt ook op een ander niveau contact gemaakt worden waardoor er ervaringsgericht geleerd kan worden, peer learning en coaching plaats kan vinden en ontstaat er een verbeterde relatieopbouw met een groter vermogen tot samenwerking bij de deelnemers.
Tijdens de training zijn er een aantal aandachtsgebieden van belang:
– wij kijken naar de wijze waarop het onbewuste het organisatiegedrag beïnvloedt;
– wij accepteren dat onbewuste verschijnselen zich langzaam en indirect laten zien;
– wij werken op relationeel niveau met het onbewuste systeem zoals het zich in het hier en nu voordoet
Het onbewuste en onderdrukte deel gaat over het niet weten. Soms komt via freudiaanse versprekingen of dromen iets van het onbewuste in een organisatie naar boven.